Tesla opladning på farten og hjemme – Alt om opladning

Tesla er det mest populære mærke på markedet for elbiler– dels på grund af dens design, men også på grund af rækkevidden på en opladning. Overvejer eller har du allerede en Tesla? Få nyttig viden her om, hvordan og hvor du kan lade din Tesla, og hvad det koster, samt andre gode tips.

Hvordan lader du din Tesla?

I takt med at udbredelsen af Tesla biler stiger, kommer der flere og flere muligheder for at oplade sin Tesla. Her får du overblik over, hvilke muligheder du har for at lade din Tesla. Opladning af en elbil kan ske enten din egen ladeboks, ved offentlige ladestandere eller, når du er på farten. Bliv klogere på, hvordan du oplader din Tesla, hvilket udstyr du skal bruge til at oplade elbilen på farten, og hvor der findes ladestationer – og undgå at løbe tør for strøm.

Ladestationer i hjemmet og på farten

Det er godt at vide, hvor man kan lade sin elbil. I princippet kan du lade din elbil op, hvor det er muligt at tilslutte bilen til en stikkontakt. Men de bedste og hurtigste steder at lade din Tesla op er følgende steder:

Hjemme ladeboks – lad din bil op med en ladeboks til hjemmet

En god start på dagen er en elbil, der er ladet fuldt op og står klar til at køre. For at lade din elbil op derhjemme skal du bruge en ladeboks med elmåler og Wi-Fi forbindelse til hjemmet. En ladeboks kan anvendes til Tesla og stort set alle elbiler. Fremfor at købe en ladeboks kan du i stedet leje en ladeboks hvilket kan være en fordel hvis du gerne vili reducere omkostningen ved etablering af ny hjemmeoplader.

Har du solceller og gerne vil oplade med din solenergi, så kan du her se vores evaluering af ladebokse til solceller.

ladeboks til hjemmet

Vidste du, at du kan modtage el-refusion for den el, du bruger?

Nogle af de bedste ladebokse til hjemmet er de løsninger, hvor du kan få et abonnement tilknyttet til ladeboksen. Fordelen ved et abonnement er, at du har mulighed for at modtage el-refusion for den el, du bruger til opladning af din elbil. Blandt de bedste smart ladebokse til hjemmet kan nævnes:

Læs mere om hvilken ladeboks er bedst til opladning af elbil i hjemmet

Brug en smart ladeboks app og spar penge på dine opladninger

Med en smart ladeboks til hjemmet er det nemt for dig at få overblik over dit elforbrug ved hjælp af en app. Derudover hjælper appen til ladeboksen dig til at oplade din Tesla, når elprisen er lavest.

Læs mere om smarte ladebokse til Tesla

APP smart opladning

Offentlige ladestationer – benyt Tesla supercharger til hurtig opladning

Billede af Tesla ladestation

Kravene til hurtig opladning af elbilen stiger i takt med, at udbredelsen af elbiler øges. Når du skal oplade din Tesla offentlige steder, er en Tesla supercharger uden tvivl den hurtigste løsning. På en Tesla supercharger har et stort netværk af ladestationer og kan på sigt også bruges af andre elbiler.

Netværket af ladestationer vokser – her er de ladestationer med størst netværk:

  • Tesla supercharger
  • OK
  • Allego
  • Circle K
  • Q8
  • Clever
  • E.ON
  • Ionity

Med et stigende antal af ladestationer bliver det nemmere og hurtigere for alle at komme til at lade sin Tesla eller elbil, uanset hvor man er.

Lynladere – den hurtigste opladning

Tesla at meldt ud at de vil åbne op for at alle elbiler kan lade på Tesla Supercharger stationer men indtil det sker, så er lynladere den hurtigste opladning for dig som ikke har en Tesla.

Skal det gå hurtigt, kan du oplade din elbil på en lynlader station. Lynladere har en effekt på 150-359 kWh, og du finder typisk denne type lader tankstationer eller ladestationer. Forskellen på en lynlader og Tesla Supercharger er effekten, hvor Teslas Supercharger har en effekt på 120-145 kWh. Til sammenligning har normallader en effekt på 3,7-22 kWh, så der er tid at spare ved at benytte en lynlader eller supercharger. Det tager cirka 30 minutter at oplade en Tesla op til 80 % på en Supercharger.

Hurtiglader stationer er den mest udbredte ladestation

En hurtiglader har en effekt på 43-50 kWh. Det er den mest udbredte ladestation i Danmark. Du finder typisk hurtigladere på store parkeringspladser og ved indkøbscentre. Med et helt almindeligt elstik i hjemmet tager det 15-30 timer at oplade en elbil 100 %, mens det tager cirka 30 minutter at oplade elbilen på en hurtiglader eller en supercharger. Tiden til opladning afhænger dog af bilens og batteriet størrelse.

Oplad din Tesla med en destinationslader, mens bilen holder parkeret

Destinationsladere er små ladestationer, der er placeret forskellige steder i byen – typisk nær arbejdspladser, seværdigheder og hoteller. Alle elbilejere kan benytte destinationsladere. Du kan genkende dem, ved at det er en lille stolpe, hvor du kan tilslutte dit kabel til opladning. Det er nemt og bekvemt at bruge en destinationslader, når du alligevel skal parkere bilen lige ved siden af ladestationen.

Ladestander-i-boligforening
Kilde: Sperto.dk

Google viser nu ”Tesla ladestationer” i søgeresultatet

Søg på ”Tesla ladestationer” i Google maps på mobilen, og så finder du hurtigt den nærmeste lynlader eller Tesla Supercharger station. På den måde slipper du for at skulle køre rundt og lede efter en ladestation, når du kan se, at du har brug for strøm til elbilen. På Google maps fremgår også anmeldelser af ladestationerne, og hvilken type ladekabel man kan anvende.

Søgeresultat ladestation

Hvilket udstyr skal du bruge til opladning af din elbil?

Et Type 2 ladekabel er standard til opladning af de fleste elbiler. Nogle ladestationer kan kun bruges til Tesla, mens du med et Type 2 ladekabel kan oplade din Tesla på alle typer ladestationer ved parkeringspladser, hoteller, indkøbscentre og andre steder. Hav derfor altid et Type 2 ladekabel med dig i bilen, så du er sikker på at kunne lade bilen op, hvor end du er. Læs mere om Type 2 ladekabel til Tesla og andre elbiler i linket nedenfor – og se priser på forskellige Type 2 ladekabler.

Type 2 ladekabel til Tesla og andre elbiler

Type-2-ladekabel

Hvordan betaler man ved ladestandere?

Det er besluttet ved lov, at alle skal kunne betale med betalingskort ved ladestandere, så der ikke er forskel på, om du har abonnement eller ej. Det er lige så nemt at betale med betalingskort, som når man betaler for benzin på en tankstation. Der er tre muligheder for at betale for opladning af sin elbil:

  • Betalingskort
  • Betalings app – er nemt at downloade og bruge
  • Ladebrik – følger med et ladeabonnement

En af fordelene ved at betale med en betalings app er, at du har mulighed for at få el-refusion. Download en betalings app til ladestationer og spar penge på forbruget. Betalings apps til ladestationer kan også anvendes til at finde den nærmeste ladestation. Du skal dog være opmærksom på, at du betaler et mindre transaktionsgebyr for at få el-refusion og betale med appen, medmindre du har et abonnement.

Mobil apps til betaling af opladning og fordele med abonnement

Med abonnement hos for eksempel Monta for 45 kr. pr. måned kan du halvere transaktionsgebyret. Til gengæld får du en smart og enkel app, hvor du kan betale for opladning med appen og finde frem til ladestationerne. Hos en anden udbyder som Clever kan du få fri opladning for et fast beløb om måneden. Denne type abonnement kan kun betale sig, hvis du kører minimum 30.000 km årligt. Find et abonnement der passer til dit kørselsbehov og overvej, om et abonnement til ladestationer kunne være noget for dig. Der kan være både tid og penge at spare ved at bruge en fleksibel app-løsning til opladning.

Apps hvor du kan betale med appen og opnå el-refusion er følgende:

Spirii Go app

Monta app

Skal jeg bruge en ladebrik?

Idet det er muligt at bruge betalingskort ved alle ladestationer, er det ikke nødvendigt at bruge en ladebrik. En ladebrik binder dig til en udbyder, ligesom et benzinkort, hvor du for et fast månedligt beløb kan oplade frit med brug af en ladebrik. Det er kun for de få elbilejere, at denne type abonnement kan betale sig, da man skal have et meget højt kørselsforbrug, før det kan betale sig. Så tænk dig om, før du vælger et abonnement eller en ladebrik til din elbil – der er ingen grund til at betale for mere end den el, du bruger.

Hvad koster et ladeabonnement?

Et ladeabonnement koster imellem kr. 375 og kr. 800 om måneden for begræset eller ubegrænset opladning.

Det kan være lidt af en jungle at finde frem til det billigste ladeabonnement, idet både abonnements- og el-refusionsprisen (fx 1,10-1,85 kr./kWh) varierer fra udbyder til udbyder. Hos Clever koster et abonnement eksempelvis 749 kr./md. for en elbil. Abonnementsprisen kan også variere afhængig af dit forbrug. Du kan vælge forskellige ladepakker, eller et abonnement med ubegrænset ladning for et fast beløb om måneden.

VIGTIGT: Der er flere former for “abonnement” og hent enkelt kan de deles op i to kategorier:

Opladnings abonnement:

Pris: ca. kr. 400 (100-120 kilowatt-timer) – 800 (ubegrænset kilowatt-timer) pr måned

Disse abonnementer tilbyder begrænset eller ubegrænset opladning af din elbil via din hjemmelader og på abonnement udbyderens offentlige ladestationer. Kort fortalt er dette IKKE fordelagtigt hvis du kører mindre en 30-35.000 kilometer om året. Det er altså billigere at lade uden et ladeabonnement.

Hjemmelader abonnement:

Pris: ca. kr. 75

Disse abonnementer giver dig mulighed for el-refusion når du lader hjemme og kan derfor godt betale sig da man ikke ellers, som forbruger, kan få el-refusion. Abonnementet kan derfor betragtes som en administrationsomkostning for at udbyderen sørger for at du kan få el-refusion.

Som konklusion kan det anbefales at have et hjemmelader abonnement til omkring kr. 75 pr måned, men et lade abonnement skal man først overveje hvis man kører over 30.000 kilometer om året.

Tips til at forlænge rækkevidden

Rækkevidde, dvs. hvor lang du kan køre på én opladning, er yderst vigtigt for elbilejere. Tesla ligger uden tvivl i førerfeltet, når det kommer til rækkevidde i forhold til andre elbiler. Men rækkevidde er ikke en statisk målestok. Du kan nemlig forlænge rækkevidden. Her er nogle tips til at forlænge rækkevidden på din Tesla er:

  • Kør med stabil hastighed og så få standsninger som muligt
  • Kør lange ture ad gangen – helst flade strækninger eller ned ad bakke
  • Kør i godt vejr, hvor bilen ikke bliver presset af storm, regn og sne
  • Sørg altid for at dækkene har det optimale dæktryk
  • Reducer vægten i bilen ved fjerne unødvendig bagage

Følger du disse tips, påfører du mindre belastning til din Teslas batteri og dermed opnår du en længere rækkevidde pr. opladning.

Rækkevidde i Tesla – alt du skal vide!

Ofte stillede spørgsmål

Der er meget at sætte sig ind i, hvis det er første gang, du har en Tesla eller en elbil og skal finde ud af forholdene omkring ladning. Få svar på de mest stillede spørgsmål vedrørende ladning af Tesla her

Hvad koster en opladning til Tesla?

Lader du din Tesla på en Tesla supercharger koster det cirka 3,6 kr. pr. kWh. Det er relativt billigt, og du sparer en masse tid på at lade ved at benytte en supercharger. Prisen pr. kWh kan variere fra udbyder til udbyder, og om du vælger et ladeabonnement. Hvis du har et ladeabonnement til din Tesla, kan du også opnå el-refusion, hvilket også kan få prisen på en opladning ned.

Er det gratis at lade en Tesla?

Nej, det er ikke gratis at lade en Tesla eller anden elbil. Du bliver afregnet pr. kWh, du lader, ligesom din elregning i hjemmet. Prisen for en opladning af Tesla kan variere afhængig af, om du betaler pr. ladning, eller om du har abonnement. Kører du mere end 30.000 km om året, kan det betale sig at have frit forbrug for et fast beløb om måneden – i så fald opnår du en billigere samlet pris for at lade din Tesla.

Hvad er en supercharger ladestation?

En supercharger ladestation hvor du lynhurtigt kan få opladet din Tesla. Effekten på en supercharger opladning er 120-145 kWh, hvilket er væsentligt hurtigere end den normal ladestation, som typisk har en effekt på 3,7-22 kWh.

Hvad der forskellen på en hurtiglader og en lynlader?

En lynlader har en effekt på 150-359 kWh, mens effekten ved en hurtiglader er på 43-50 kWh. Derudover er placeringen af de to typer ladestationer forskellig. Du finder typisk lynladere på tankstationer, mens hurtigladere, som er den meste udbredte ladestation, findes på store parkeringspladser rundt om i landet.

Hvad er en destinations ladestation?

En destinations ladestation er en stolpe ved en parkeringsplads, hvor du har mulighed for at lade din Tesla eller anden elbil op, mens bilen holder parkeret. Det gør du ved at blot tilslutte et Type 2 ladekabel, som du selv skal medbringe.

Kan man betale med dankort i ladestander?

Ja, det er vedtaget ved lov, at man skal kunne betale med dankort i alle offentlige ladestandere – ligesom når man tanker benzin. Det forhindrer selskaberne i at binde forbrugerne til bestemte abonnementer for at kunne lade sin elbil.

Hvad er en ladebrik?

En ladebrik svarer til et benzinkort. Det vil sige, at du har et abonnement hos en bestemt udbyder, som du så bruger din ladebrik til at betale for forbruget over. Det er frit, om du vil have et ladeabonnement med en ladebrik. Det kan kun betale sig at have en ladebrik, hvis du har et højt årligt forbrug på cirka 30.000 km om året eller mere.

7 kommentarer til “Tesla opladning på farten og hjemme – Alt om opladning”

  1. Jeg har en clever hjemmelader til min Citroen c 5 air cross Ploug in hybrid. Kan den bruges til min kommende Tesla model Y.
    Hvis ja: Skal jeg så ud over købe et Tesla abb. for at lade på lynlader stationerne

    Svar
    • Hej Preben,
      Alle hjemmeladere og ladestationer i Danmark bruger Type 2 ladekabel, så uanset hvilken elbil du har kan du lade på din Clever hjemmelader.
      I forhold til at lade på en Tesla Supercharger ladestation så skal du downloade en Tesla APP og tilføje et betalingskort. Du vil kunne lade både din Citroen og Tesla på en Tesla ladestation med samme Tesla APP.
      Her er link til Tesla’s website hvor de bekræfter at du kan lade din Tesla og andre biler på lade station.

      Lidt om hvordan du betaler
      https://www.tesla.com/da_DK/support/supercharger

      Håber det hjælper og STORT tillykke med din nye Model Y 🙂

      Svar
  2. Hejsa,

    Overvejer en Model 3 – MEN, bor i lejlighed og vi har stadig ikke nogen ladebokse osv. er det sundt for bilen, at man lader på hurtiglader på tankstationen, et par gange om ugen – eller skal den helst have strøm hver dag?!

    Mvh

    Robert

    Svar
    • Hej Robert,
      Det er rigtig fint at lade elbilen 1, 2, 3 gange om ugen. Det er absolut ikke nødvendigt at lade bilen hverdag.

      Svar
  3. Kan man ikke få OK’s ladere ind på navigationen i Tesla Y – sådan at bilen kan forberede opladning? Hvordan ser man OK ladere i Tesla navigation ?

    Svar
  4. Hvordan afregnes Tesla destinationsladere. Klares det gennem bilen som f.eks. Superchargere eller skal man betale direkte til ejeren af boksen (hotel etc. )

    Svar

Skriv en kommentar