Overvejer du også solceller med batteri?

Læsetid: 12 Minutter

Energikrisen raser og for den almindelige danske husejer betyder det, at rådighedsbeløbet svinder kraftigt måned for måned. Energipriserne er på sit højeste siden 1970’erne, og lige nu er der ikke udsigt til bedring lige rundt om hjørnet.

Værst ser det ud for husejere, som bruger fossilt brændstof til opvarmning, som olie eller gas, hvor priserne er på himmelflugt. Det får ganske naturligvis mange i danske husstande til at overveje, om ikke det er tid til at få omlagt husets opvarmning til en helt eller delvist grøn og selvforsynende energiform, som fx solceller, jordvarme eller vindkraft.

Hvilke grønne og selvforsynende energiformer har vi muligheder for at omlægge til?

I bund og grund er det meget svært, at foretage de tilpasninger, der skal til for at være 100% selvforsynende med energi i den private husstand i Danmark. Men mindre kan også gøre det, for med stigende energipriser, giver det mening at kigge på muligheden for at supplere husstanden med egenproduceret energi i mere eller mindre grad. Med øje for, at det rent økonomisk skal kunne betale sig.

Der findes flere løsninger til at omlægge energikilden i huset til en grønnere og billigere form.

De 4 mest konventionelle grønne energiformer til husstande

Mange vælger en kombinationsform, hvor man ved fx solceller kan producere energi til en del af husstandens samlede elforbrug. Og suppleres solcelleanlægget med et batteri, ja, så kan du tilmed gemme den strøm, dit anlæg producerer i løbet af dagen, til senere på dagen og aftenen hvor det bliver mørkt.

Produktion af energi, fx med solceller, kan bruges som supplement til eget forbrug og til salg af overskudsstrøm tilbage til elnettet. Mange vælger også at investere i solceller (med eller uden batteri) for at kunne lade elbilen, som bekendt sluger en del strøm.

Men hvilke fordele og ulemper, bør man tage med sig i overvejelser omkring solceller og solvarmeanlæg, husstandsmøller og jordvarme? Det har vi kigget nærmere på.

Husstandsvindmøller: Fordele og ulemper

husstandsvindmøller og solceller på hustag

Vindmøller er meget udbredt i Danmark, og de er gode for miljøet og vores elregninger. Vi er dog mest vant til at se dem på marker og på havet, men de er faktisk ved at “vinde” mere og mere frem i de private husstande. Selvfølgelig i en størrelse egnet til private husstande.

Fordele ved en husstandsmøller er:

  1. Producerer som udgangspunkt mere energi end solceller og kræver mindre batterilager
  2. Du får reduktion af el-udgifter
  3. Den er miljøvenlig og er med til at reducere CO2 udslippet
  4. Stort udbytte af strøm når det blæser
  5. Lang levetid – typisk holder husstandsmøllen i mindst 20-25 år, og er derfor typisk en god investering, selvom der lige nu ikke kan opnås energitilskud

Dog er der en del regler, som en installation skal leve op til, og det kræves, at der søges tilladelse før man må opføre en husstandsvindmølle. Der er fx regler for størrelsen på vindmøllen, hvor meget den må støje, afstand til naboen og så er der selvfølgelig lokalplan at forholde sig til. Du kan læse mere her om husstandsvindmøller og regler hos Energistyrelsen.

Solceller med batteri: Fordele og ulemper

Lige nu er der en stor interesse for at installere solceller, især påvirket af de stigende energipriser og forsyningsusikkerhed, men også pga. stigende ønske i den danske befolkning og regering om en grøn omstilling.

Og et solcelleanlæg er blevet endnu mere interessant, da der i dag findes attraktive batteriløsninger, således du kan gemme den oplagrede energi lokalt på en batteribank i huset, når solen skinner mest og det aktuelle forbrug er lavest.

Overskudsproduktionen kan du også vælge at sælge retur i elnettet, hvis du ikke har behov for den. Dog er der en stor forskel i økonomien ved at købe el og ved at sælge den. Du betaler faktisk rundt regnet 3 gange mere for at købe en Kwh (kilowatt time) end du får for at sælge en Kwh. Derfor kan det langt bedre betale sig at bruge den strøm dit anlæg producerer, i stedet for at sælge den.

I tidsrummet 8-16 er folk ofte på arbejde, og her vil husets normalt lave forbrug blive dækket direkte af solcellernes produktion, og det overskydende produktion lagres på batteribanken. Når du kommer hjem fra arbejdet har du en batteribank opladt med egenproduceret (og gratis) energi, klar til at dække dit elforbrug til madlavning, opvask, fjernsyn osv. Med et batteri til dit solcelleanlæg får du altså fuld udnyttelse af din egenproducerede el.

Har du en eller flere elbiler i huset, som ikke er hjemme i løbet af dagen, ja, så er solceller med batteri derfor også en rigtig god løsning, da du kan sætte elbilen til at oplade med batteriets opsparede energi.

Vær dog meget opmærksom på at der er meget specifikke krav for en ladeboks til solceller, som inkluderer dynamisk opladningseffekt, automatisk faseskift mm.

Et solcelleanlægget med tilhørende batteripark er derfor blevet en rigtig aktuel og interessant investering, som du som husejer bør overveje mulighederne for.

Kan det betale sig at investere i solcelleanlæg med batteri?

Der er mange forhold, som gør sig gældende i forhold til at om det kan betale sig at investere i et solcelleanlæg med batteri. Du kan derfor starte med at søge rådgivning hos en installatør, som kan lave energiberegninger og tilbagebetalingstid på en investering, som tager højde for dit hus placering og tagets størrelse, dit forbrug af el og varme, har du elbiler eller ej, skal du bruge din energiproduktion til opvarmning eller er det bare til forbrug osv.

Batterier til solcelleanlæg

Hvis du påtænker, at dit solcelleanlæg med batteri skal erstatte husets opvarmningskilde (fx gas/olie), eller det skal bruges til at forsyne eksisterende luft-til-luft varmepumper, så skal du investere en større batteripark, mens produktion til almindeligt strømforbrug kræver en mindre batteripark.

Intelligente batterier til solcelleanlæg

Batteribanke bliver også mere og mere avanceret. Du kan fx i dag få en batteribank, som kan indstilles til at købe billig strøm om natten, og batteribanke som kan analysere vejrdata og optimere brugen af solcellestrøm i huset.

Du kan også få forskellige slags batterier. Det gode gamle GEL baseret batteri, som vi kender fra de almindelige brændstofsbiler, og nyere batteriteknologi baseret på Lithium. Lithium batterier fylder generelt mindre.

Hvilken batteribank er bedst?

Det er rigtig svært at svare på, da behov er meget forskellige. Men 1KOMMA5 har lavet en sammenligning af de bedste og mest populære batteribanke i Danmark, som du kan se her:

MærkeKapacitetProduktgarantiYdelsesgarantiEffekt efter garantiFunktionalitet
Sonnen5 – 30 kWh10 år10.000 cyklusser70% (83% bevist i test)Kan altid udvides, kan købe billig strøm fra elnet & Forecast vejrudsigt
Huawei5 – 30 kWh10 år4.000 cyklusser60%Kan altid udvides, kan stilles udendørs,  kan købe billig strøm
Growatt 2,56 – 52 kWh10 år6.000 cyklusser60%Kan udvides indenfor 1 år, kan købe billig strøm
Tesla 14 – 42 kWh10 årIkke oplyst70%Kan altid udvides
Fronius / LG Chem5.1 – 22.1 kWh10 år4.000 cyklusser60%Kan udvides indenfor 6 mdr.
Kostal / BYD3 – 66,3 kW 10 år4.000 cyklusserIkke oplystKan udvides indenfor 6 mdr. 

1 cyklus svarer ca. til 1 dags opladning og giver derfor en indikation af, hvor længe batteriet vil kunne yde og derved dens levetid. 10.000 cyklusser svarer til ca. 27 år. Det er derfor vigtigt, at du kigger efter dette, når du investerer i et batteri. Derudover er det vigtigt, at du tager højde for om der kan være behov for at udvide batteripakken med ekstra batterier i fremtiden hvor du måske får et større forbrug og en større produktion.

Så meget mere får du ud af at få solcelleanlæg med batteripark

Viva Energi har med deres hybrid solcelleanlæg lavet en graf, der viser den potentielle selvforsyningsgrad, du typisk kan opnå ved at supplere solcelleanlægget med et batterianlæg baseret på et 14,4kWh Lithium batteri.

Solstrøm selvforsyning med og uden batteri
Kilde: Vivaenergi.dk

Grafen viser, at vi med vores klima i norden, stadig har udfordringer med at kunne blive helt selvforsynende, men det interessante, som grafen viser er, at det er muligt at blive mindst 80% selvforsynende 6 måneder om året fra marts til september.

De sidste 2 grønne varmekilder, vi vil behandle, er jordvarmeanlæg og solvarmeanlæg.

Jordvarme: Fordele og ulemper

Et jordvarmeanlæg er en miljøvenlig opvarmningsform, som udnytter jordens temperatur til at opvarme et underjordisk slangesystem. Slangesystemet fører herefter varmen til et jordvarmeanlæg, der omdanner energien til opvarmning i boligen.

I modsætning til solceller og vindmøller, så har jordvarmen den store fordel, at den er mere uafhængig af vind og vejr. Den optræder derfor som en mere pålidelig varmekilde til boligen. Ydermere er installationens hovedpart skjult under jorden, og du har ikke en stor udedel, som du fx har med en luft-til-vand-varmepumpen. Varmepumpen til jordvarmeanlægget placeres inde i huset, fx i bryggerset eller i kælderen, hvor den tilkobles radiatorsystemet eller gulvvarmesystemet.

Det er forholdsvist dyrt at installere et jordvarmeanlæg. Du skal regne med en investering i omegnen af 150.000-220.000 kr. afhængig af boligens størrelse samt isoleringsevne.

Du investerer klogest i jordvarme i forbindelse med nybyggeri, hvor huset isoleres optimalt med minimalt varmespild i de kolde måneder. Et jordvarmeandlæg fungerer også bedst, når du har et stort haveareal uden træer der skygger for lyset. Og da du ikke slipper for at supplere op med fx en luft-til-luft varmepumpe til det kolde vinterhalvår, så bliver det en relativt dyr løsning.

Derudover har jordvarmeanlægget også et elforbrug, som du skal betale for.

Den grønne energiprofil samt høje installationspris, har heldigvis gjort det muligt at søge tilskud via Energistyrelsens bygningspulje, hvor du har mulighed for at få dækket op til 30% af udgiften – vel og mærke, hvis du går fra gasfyr eller oliefyr.

Forhandlere af jordvarmeanlæg:

Solvarmeanlæg: Fordele og ulemper

Et solvarmeanlæg fungerer i princippet på samme måde som et jordvarmeanlæg, bortset fra, at det er solcellerne på taget, som opvarmer væsken i rørene og sender videre til opvarmning af varmtvandsbeholderen, som derefter sender varmen videre ud i huset via radiatorsystemet eller gulvvarmesystemet.

På overfladen ligner et solcelleanlæg og et solvarmeanlæg hinanden. Solcelleanlægget anvendes til at producere elektricitet mens solvarmeanlægget bruges til at producere varme til opvarmning af huset samt forbrugsvand.

Solvarmeanlæg er bygget op om en frostfri væske. Derfor virker solvarme også om vinteren – men producerer tilsvarende mindre varme, i og med at solens fremtræden er mere begrænset i vintermånederne. Solvarmesystemet cirkulerer varme til varmtvandsbeholderen. Varmtvandsbeholderen er tilsluttet et centralvarmeanlæg, som i vinterperioden eller i perioder uden nok sollys bruger elektricitet til at varme varmtvandsbeholderen.

Hvad koster et solvarmeanlæg?

Du skal regne med at et solvarmeanlæg til opvarmning af huset og varmt brugsvand koster omkring 65.000-100.000 kr.

Ulemper:

  • Stor investering
  • Effektivitet påvirkes af årstiden
  • Dyr energilagring – batterier er ikke helt billige
  • Pladskrævende installation Det kræver selvfølgelig en del plads at installere udstyret til solenergi. Du bør derfor undersøge effekttætheden eller watt pr. m2. Det er nemlig afgørende for, hvor meget strøm du kan aflede. Den gennemsnitlige effekttæthed for solstråling er på 170 w/m2. Det er mere end ved vind- og bølgeenergi, men det kan ikke sammenlignes med effekttætheden på de midlertidige energier som olie, gas og kul.

Hvis dit hus er velisoleret skal du regne med, at et solvarmeanlæg kan dække op til 50% af husets samlede energiforbrug til opvarmning og varmt vand. I lavenergihuse kan det dække helt op til 100%.

Solvarmeanlæg er lidt mere kompliceret opbygget i forhold til fx et solcelleanlæg til produktion af elektricitet, som i kombination med en batteripark samt en luft-til-vand varmepumpe i et hybridanlæg gør, at du næsten bliver selvforsynende af både strøm OG varme.

Hvordan kommer jeg videre?

Få lavet et solcelletjek af din bolig hos Jydsk Tagteknik og find ud af, om solceller er den rigtige løsning for jer, eller det måske er noget helt andeet.

Jydsk Tagteknik er specialister i hustage og energirenoveringer, så hos dem kan du få den rette rådgivning i forhold til solceller, installation og med batteri.

Hvis du er interesseret i at finde ud af mulighederne med et solcelleanlæg, så kan du tage fat i en af disse 3 udbydere:

Skriv en kommentar