Alt om TPMS automatisk dæktrykmåling på din bil

TPMS (Tyre Pressure Monitering System) er en automatisk overvågning af dæktrykket i alle 4 hjul, og er et lovkrav på alle fabriksnye biler. TPMS måler automatisk dæktrykket på din bil og viser eventuelle ændringer i instrumentbrættet.

Hvad er TPMS?

TPMS (Tyre Pressure Monitering System) er en automatisk overvågning af dæktrykket på din bil. Der findes 2 forskellige typer af TPMS måling:

 1. Direkte TPMS – Her målet TPMS systemet det faktiske dæktryk via en sensor installeret i hjulet. Signalet opfanges af bilens ECU (computer). Displayet i din bil vil vise trykket på alle 4 hjul, så du ved hvilket hjul, du skal justere trykket på.

 2. Indirekte TPMS – TPMS systemet måler dæktrykket via ABS-bremsesystemet og omdrejningerne på ABS-ringen, og beregner om der er for lidt eller for meget tryk på dækkene. Ved indirekte TPMS er det ikke muligt, at vise hvilket dæk eller hvor meget dæktrykket er, kun at dæktrykket skal tjekkes.

TPMS er et lovkrav

Automatisk måling af dæktrykket – via direkte eller indirekte TMPS måling – har været et lovkrav i Danmark siden 2014. Formålet med automatisk overvågning af dæktryk er fremfor alt SIKKERHED.

Hvordan fungerer direkte TPMS?

Direkte TMPS måler automatisk dæktrykket i alle 4 hjul på din bil via en batteridrevet sensor i hjulet, som er monteret på ventilen. TPMS sensorens signal er parret med bilens styresystem (ECU), og sender derigennem signal til bilens display i instrumentbrættet, om dæktrykket for hvert hjul. Direkte TPMS kræver derfor installation af sensorer i hvert hjul.

Når du skifter fra sommer- til vinterhjul

Når der skiftes mellem sommer- og vinterhjul skal du kontrollere dæktrykket på hvert hjul via TPMS sensorerne i forhold til kodningen, og kontrollere batteriets tilstand.

Hvis du køber nye hjul, skal der købes nye sensorer, som skal kodes for at passe til bilen. Dette skal du have gjort på værkstedet, hvis du ikke selv har udstyret til at kode forbindelsen imellem TPMS sensoren og bilens styresystem (ECU).

På en Tesla kan du automatisk resette forbindelsen imellem TPMS sensoren og Tesla’s styresystem via touch-screen (se nedenfor).

Automatisk reset af TPMS sensor på din Tesla

På din Tesla kan du forbinde TPMS sensor direkte via Tesla’s touch screen. Det gør det nemt, når du skifter fra sommer- til vinterhjul og omvendt.

Sådan forbinder du TPMS sensor med dit Tesla kontrolsystem:

 1. Tænd for touchscreen
 2. Vælg: Controls > Settings > Service & Reset > Tyre Pressure Monitor > Reset Sensors
 3. Tryk og hold scroll knappen på rattet og vælg “car status” for at se TPMS informationer. Informationerne bør vises uden data.
 4. Vej test: Bilen indsamler data når du kører over 40 km/t. Efter ca. 20 minutter vil TPMS sensorerne vise dæktrykket i displayet.

Tesla guide >>

Hvordan fungerer indirekte TPMS?

Indirekte TPMS måle dæktrykket på hvert hjul via ABS-sensoren, som sender signal til bilens styresystem (ECU) og viser et ikon i instrumentbrættet. Ikonen lyser, hvis der er ændringer i dæktrykket, men kan ikke vise, hvilket hjul, der er ændringer på. Indirekte TMPS kræver ikke installation af sensorer i hjulet, da den bruger ABS-systemet.

Indirekte dæktryk indikator i instrumentbræt

Hvis din bil har indirekte TPMS, skal du normalt kun foretage dig noget, hvis lampen lyser i TPMS advarselslampen. Lyser lampen kan det skyldes en punktering, eller et tryktab i et eller flere af hjulene, eller blot en fejlmelding. Kontroller dæktrykket på alle fire hjul og tryk på SET-knappen på instrumentbrættet. Lyser advarselslampen stadig, kan det skyldes en utæthed på et af dækkene eller en fejl i systemet. Søg hjælp på værkstedet, hvis problemet ikke går væk.

Fordele ved monitorering af dæktryk

For lavt dæktryk kan betyde reduceret og uhomogent vejgreb for hvert hjul, og det kan give en uheldig indvirkning ved opbremsning og kontrol af bilen, særlig ved høje hastigheder.

Dernæst betyder et ideelt dæktryk bedre brændstof forbrug. og reduceret slid af dine dyre dæk.

En kommentar til “Alt om TPMS automatisk dæktrykmåling på din bil”

 1. Har fået vinterdæk monteret i starten af januar på en model Y med ble-tmps ventiler
  Får hele tiden advarsler om næste start kan man resætte dem
  Men desværre virker det ikke, det virkede da sommerdækkene var på
  Kan det være kodningen som ikke fungerer
  På skærmen kan man ikke resætte, kun skifte imellem de forskellige hjulstr.
  Går ud fra at du henviser til en model 3 i din instruktion

  Svar

Skriv en kommentar