Estimeret læsetid: 9 Minutter
Hvilken ladeboks skal jeg vælge, og skal jeg købe eller leje? – En del af vores læsere har ytret, at de ville ønske at de havde vidst mere om ladebokse inden de købte, fordi det har betydet, at de enten ikke kunne få el-refusion, ikke kunne bruge solcellestrøm til opladning af elbilen, ikke kunne styre opladningstidspunktet automatisk. Så står du og skal vælge en ladestander til din elbil, så er der et par ting, du skal tage med i dine overvejelser.
- Hvilken ladeboks skal jeg vælge?
- Foretrækker du at leje ladeboksen?
- Hvilke funktioner har en ladestander?
- Hvor hurtig skal din elbil kunne oplades (opladningshastighed)?
- Har du behov for at kunne styre, hvornår din elbil skal oplades?
- Skal du vælge en fast installeret ladeboks eller mobil lader?
- Vil du gerne kunne modtage el-refusion?
- Skal din elbil oplades med strøm fra solceller?
Hvilken ladeboks skal jeg vælge?
Det er faktisk ikke så svært
I dag er de fleste ladebokse så pålidelige, sikre, intelligente, og forberedt til elrefusion at det egentlig bare handler om hvilken en du synes bedst om, og dermed lettere at vælge ladebokse en det har været før.
Næsten alle ladebokse kan lade med 11 kW hvilket er maksimum for de fleste hustande, så den største forskel på de bedste ladebokse idag er om de kan bruges til opladning med solenergi fra dit solcelleanlæg eller ej. Så hvis du ikke har et solcelleanlæg så kan du vælge en hvilken som helst af de bedste ladebokse, så som Easee Lite, Zaptec Go, ABB Terra, Wallbox Pulsar Max eller andre som du kan se her i vores evaluering af de bedste ladebokse.
Jeg skal bare have en ladeboks der er pålidelig og sikker
Hvis dit behov bare er en pålidelig og robust ladeboks hvor du nemt kan styre opladningstidspunkter og sørgefor du kan få refunderet elafgiften, så skal du se efter hvad de fleste ladebokse har:
Prisen er selvfølgelig vigtig, men heldigvis er priserne for ladebokse faldet væsentligt over de sidste på år, og det bliver de ved med. Det er ikke højteknologi men blot en ladebokse og der kommer flere og flere af dem på markedet hvilket driver priserne ned. Priserne på installation falder også og muligheden for at leje en ladeboks fremfor at køber bliver også større.
Eksempel på de 3 bedste ladebokse du ikke kan gå fejl af
Den største forskel er designet og farvevalget ellers er disse de absolut mest pålidelige, nemme at bruge, og passer til alle elbiler og hybridbiler. Derudover har de alle højt sikkerhedsniveau i forhold til fejlstrøm, hurtig opladning (11 kW) og forberedt for elrefusion.
Den billigste, bedste og passer tilmed til solceller
Den flotte, rigtig gode og meget pålidelige ladeboks
Den mest robuste og pålidelige ladeboks
Foretrækker du at leje ladeboksen?
Det kan være en fordel at eje din ladeboks da det giver dig mere kontrol hvis du ikke skal have en standard installation, men f.eks. gerne vil integrere med solceller. Men idag er der væsentlig flere udbydere af leje ladebokse hvor installation og refusion af el-afgiften medfølger. Prisen for installation er lavere og med en leje på kr. 189,- om måneden slipper du for at købe ladeboksen og for at finde en installatør.
Læs vores evaluering af firmaer som tilbyder leje af ladebokse.
Hvilke funktioner har en ladestander?
Ladestandere kan have forskellige funktioner, nogen har alle funktioner og nogen har ikke. Så derfor er det måske væsentligt lige at starte med en liste over de funktioner en ladestander kan have.
WiFi | |
---|---|
WiFi | Med integreret WiFi kan software i ladestanderen opdateres automatisk, og du kan også forbinde din App for smartopladning. |
Ladeeffekt (kWh) | En 3-faset forbindelse til en ladestander, der kan lade med 11 kWh, giver den hurtigste opladning af elbilen (erhvervsbygninger kan have op til 22 kWh). |
Indbygget elmåler til el-refusion | En integreret MID-måler i ladestanderen er udgangspunkt for at kunne modtage el-refusion. MID-måler kan alternativt installeres før ladestanderen. |
Opladning med solcellestrøm | Nogen ladestandere kommer med intelligens, der kan styre hvornår der oplades via solcellestrøm og hvornår der oplades med strøm fra el-nettet. |
Hvor hurtig skal din elbil kunne oplades (opladningshastighed)?
En ladestander kan installeres med en 1-faset eller 3-faset forbindelse til din eltavle. En 3-faset forbindelse er klart at foretrække hvis du vil kunne oplade 100% på mindre end 7 timer. Opladningshastigheden for en 3-faset forbindelse er dobbelt så hurtig som en 1-faset, og betyder, at du i de fleste tilfælde kan foretage en fuld opladning i tidsrummet hvor strømmen er særlig billig. Men hvorfor skal man så vælge en 1-faset forbindelse? En 1-faset forbindelse koster mindre i installation og kabler, men det er en engangsomkostning, og derfor bør du overveje om ikke en 3-faset forbindelse er det bedste.
Strømforsyningens (kW) betydning for opladningshastighed
Strømforsyningen er et væsentligt komponent i en elbil oplader, da den bestemmer opladningshastigheden og effektiviteten. Jo kraftigere strømforsyning jo hurtigere oplades din elbil. En ladestander kan typisk oplade med 7,4 kW til 11 kW men en 3-faset strømforsyning er væsentligt kraftigere og nødvendig for at kunne oplade med 11 kW. Med en 3-faset strømforsyning og en 11 kW ladestander har du den højeste opladningshastighed i en privat husstand, og derved den højest mulige omkostningseffektivitet.
Har du behov for at kunne styre, hvornår din elbil skal oplades?
Har din ladestander integreret WiFi eller simkort, har du mulighed for at kunne styre ladestanderen på følgende måder:
- Automatisk opladning på fastsatte tidsintervaller, hvor elprisen er lavest.
- Fjernbetjent start og stop af opladning via din App.
Med en ladestander, som har integreret WiFi, kan du forbinde den App hvor indstiller tidsintervaller for, hvornår opladning skal starte og stoppe, men du kan også manuelt starte og stoppe opladningen via App’en.
Automatisk styring via elbil-fabrikantens egen app er en mulighed, som nogle elbil-fabrikanter tilbyder. Følger der en App med til din elbil, som kan styre opladningstidspunkt og intervaller, så har du måske ikke brug for en ladestander med integreret WiFi. Så tjek med din elbil- forhandler, om der medfølger en App til elbilen, og om den kan indstilles til specifikke tidsintervaller for opladning.
Automatisk opladning når el-prisen er lavest
Automatisk styring af opladning, når elprisen er lavest, kræver at App’en kan modtage disse data. I de fleste tilfælde sender elselskabet ikke disse data til andre App’s end deres egen. Så derfor skal du i dette tilfælde undersøge med elselskabet, om dette er muligt, og om det kræver deres egen løsning med ladestander og App.
Skal du vælge en fast installeret ladeboks eller mobil lader?
Der er nogle essentielle forskelle imellem en fast installeret ladeboks og en mobil lader. En mobil lader har typisk ikke integreret WiFi og du kan derfor ikke forbinde en tredjeparts App og styre opladningen. Men hvis der med din elbil medfølger en App, så kan du muligvis indsætte de opladnings intervaller der passer dig bedst og via app’en starte og stoppe opladningen manuelt. Mobile ladere har dog ofte den ulempe, at de over tid ikke tåler vind og vejr, da de er beregnet til opladninger på farten eller i nødstilfælde.
Det anbefales derfor altid, at du vælger en fast installeret ladeboks.
Vil du gerne kunne modtage el-refusion?
Hvis ladestanderen har en integreret og godkendt MID-måler, så har du mulighed for at tegne en administrationsaftale med en af de udbydere, som kan administrere din el-refusion. Monta, Zapp, Norlys, og OK er eksempler på firmaer, som tilbyder en sådan serviceaftale.
Skal din elbil oplades med strøm fra solceller?
Har du solceller, og gerne vil kunne oplade din elbil med strøm fra solcellerne, så skal du kigge efter særlige ladestationer, som har specifikke funktioner
Dynamisk opladningseffekt – Den optimale ladeboks til solceller kan lade fra 1,4 kW til 11 kW hvilket betyder at selv når solcellerne producere mindre strøm så kan du stadig oplade din elbil.
Automatisk fase skift – Den optimale ladeboks til solceller kan skifte automatisk imellem 1-fase og 3-faser når den skal lade med mindre effekt (1,4 kW) eller højere effekt (11 kW) kombineret med strøm fra elnettet.
Intelligent ladeboks – En ladeboks til solceller skal kunne modtage information om strømproduktionen fra solcellerne og strømforbruget i husstanden således at den kan styre hvormeget effekt den kan bruge til opladning af elbilen uden at sprænge sikringerne i eltavlen.
Der er minimums krav til effekt (kWh) og Ampere, for at batteriet i elbilen kan oplades. Ladestandere optimeret for opladning med solcelleenergi kan oplade med mellem 1,4 kW – 11 Kw, hvor andre ladestandere typisk oplader med 7,4 kW til 11 kW. Derfor er det væsentligt, at du tager kontakt til en elinstallatør, for at sikre dig, at du vælger den rigtige ladestander, som passer til dit solcelleanlægs batteri eller inverter.
Du kan læse mere her om vores evaluering af ladebokse til solceller .
EVBox Elvi ladeboks – Evaluering, udbydere og priser
Med en Elvi oplader – Her får du, det du skal bruge for at sikre…
Jeg har en orbis ladestander som passe fint i mon Mercedes . Men nu har jeg købt en Tesla y og stikket kan ikke nå helt ind. Så jeg kan ikke lade… findes det en “ converter”… eller hvad gør jeg ??