Ladestander til elbil – Hvilken ladestander passer til dit behov?

Estimeret læsetid: 8 Minutter

Hvilken ladestander skal jeg købe? – En del af vores læsere har ytret, at de ville ønske at de havde vidst mere om hjemmeladere inden de købte, fordi det har betydet, at de enten ikke kunne få el-refusion, ikke kunne bruge solcellestrøm til opladning af elbilen, ikke kunne styre opladningstidspunktet automatisk, og meget mere. Så står du og skal vælge en ladestander til din elbil, så er der et par ting, du skal tage med i dine overvejelser.

Hvilken ladestander passer til dit behov?

Inden du beslutter dig, bør du overveje dit kørselsbehov, som også har indflydelse på, hvilken ladestander du skal vælge. Stil dig selv følgende spørgsmål:

 • Foretrækker du at eje eller leje ladeboksen
 • Hvor hurtigt vil du kunne oplade din elbil?
 • Har du behov for at styre hvornår elbilen skal oplades?
 • Ønsker du at kunne modtage el-refusion?
 • Skal din elbil oplades med strøm fra solceller?

Foretrækker du at eje eller leje ladeboksen?

Det kan være en fordel at eje din ladeboks da det giver dig mere kontrol hvis du ikke skal have en standard installation, men f.eks. gerne vil integrere med solceller. Men idag er der væsentlig flere udbydere af leje ladebokse hvor installation og refusion af el-afgiften medfølger. Prisen for installation er lavere og med en leje på kr. 189 om måneden slipper du for at købe ladeboksen og for at finde en installatør.

Læs vores evaluering af firmaer som tilbyder leje af ladebokse.

Hvilke funktioner har en ladestander?

Ladestandere kan have forskellige funktioner, nogen har alle funktioner og nogen har ikke. Så derfor er det måske væsentligt lige at starte med en liste over de funktioner en ladestander kan have.

WiFi
WiFiMed integreret WiFi kan software i ladestanderen opdateres automatisk, og du kan også forbinde din App for smartopladning.
Ladeeffekt (kWh)En 3-faset forbindelse til en ladestander, der kan lade med 11 kWh, giver den hurtigste opladning af elbilen (erhvervsbygninger kan have op til 22 kWh).
Indbygget elmåler til el-refusionEn integreret MID-måler i ladestanderen er udgangspunkt for at kunne modtage el-refusion. MID-måler kan alternativt installeres før ladestanderen.
Opladning med solcellestrømNogen ladestandere kommer med intelligens, der kan styre hvornår der oplades via solcellestrøm og hvornår der oplades med strøm fra el-nettet.
Funktioner i ladestander kan have.

Hvilken ladestander passer til dit behov?

Inden du beslutter dig, bør du overveje dit kørselsbehov, som også har indflydelse på, hvilken ladestander du skal vælge. Stil dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvor hurtigt vil du kunne oplade din elbil?
 • Har du behov for at styre hvornår elbilen skal oplades?
 • Ønsker du at kunne modtage el-refusion?
 • Skal din elbil oplades med strøm fra solceller?

Hvor hurtig skal din elbil kunne oplades (opladningshastighed)?

En ladestander kan installeres med en 1-faset eller 3-faset forbindelse til din eltavle. En 3-faset forbindelse er klart at foretrække hvis du vil kunne oplade 100% på mindre end 7 timer. Opladningshastigheden for en 3-faset forbindelse er dobbelt så hurtig som en 1-faset, og betyder, at du i de fleste tilfælde kan foretage en fuld opladning i tidsrummet hvor strømmen er særlig billig. Men hvorfor skal man så vælge en 1-faset forbindelse? En 1-faset forbindelse koster mindre i installation og kabler, men det er en engangsomkostning, og derfor bør du overveje om ikke en 3-faset forbindelse er det bedste.

Strømforsyningens (kW) betydning for opladningshastighed

Strømforsyningen er et væsentligt komponent i en elbil oplader, da den bestemmer opladningshastigheden og effektiviteten. Jo kraftigere strømforsyning jo hurtigere oplades din elbil. En ladestander kan typisk oplade med 7,4 kW til 11 kW men en 3-faset strømforsyning er væsentligt kraftigere og nødvendig for at kunne oplade med 11 kW. Med en 3-faset strømforsyning og en 11 kW ladestander har du den højeste opladningshastighed i en privat husstand, og derved den højest mulige omkostningseffektivitet.

Har du behov for at kunne styre, hvornår din elbil skal oplades?

Har din ladestander integreret WiFi eller simkort, har du mulighed for at kunne styre ladestanderen på følgende måder:

 • Automatisk opladning på fastsatte tidsintervaller, hvor elprisen er lavest.
 • Fjernbetjent start og stop af opladning via din App.

Med en ladestander, som har integreret WiFi, kan du forbinde den App hvor indstiller tidsintervaller for, hvornår opladning skal starte og stoppe, men du kan også manuelt starte og stoppe opladningen via App’en.

Automatisk styring via elbil-fabrikantens egen app er en mulighed, som nogle elbil-fabrikanter tilbyder. Følger der en App med til din elbil, som kan styre opladningstidspunkt og intervaller, så har du måske ikke brug for en ladestander med integreret WiFi. Så tjek med din elbil- forhandler, om der medfølger en App til elbilen, og om den kan indstilles til specifikke tidsintervaller for opladning.

Automatisk opladning når el-prisen er lavest

Automatisk styring af opladning, når elprisen er lavest, kræver at App’en kan modtage disse data. I de fleste tilfælde sender elselskabet ikke disse data til andre App’s end deres egen. Så derfor skal du i dette tilfælde undersøge med elselskabet, om dette er muligt, og om det kræver deres egen løsning med ladestander og App.

Skal du vælge en fast installeret ladeboks eller mobil lader?

Der er nogle essentielle forskelle imellem en fast installeret ladeboks og en mobil lader. En mobil lader har typisk ikke integreret WiFi og du kan derfor ikke forbinde en tredjeparts App og styre opladningen. Men hvis der med din elbil medfølger en App, så kan du muligvis indsætte de opladnings intervaller der passer dig bedst og via app’en starte og stoppe opladningen manuelt. Mobile ladere har dog ofte den ulempe, at de over tid ikke tåler vind og vejr, da de er beregnet til opladninger på farten eller i nødstilfælde.

Det anbefales derfor altid, at du vælger en fast installeret ladeboks.

Vil du gerne kunne modtage el-refusion?

Hvis ladestanderen har en integreret og godkendt MID-måler, så har du mulighed for at tegne en administrationsaftale med en af de udbydere, som kan administrere din el-refusion. Monta, Zapp, Norlys, og OK er eksempler på firmaer, som tilbyder en sådan serviceaftale.

Skal din elbil oplades med strøm fra solceller?

Har du solceller, og gerne vil kunne oplade din elbil med strøm fra solcellerne, så skal du kigge efter særlige ladestationer, som understøtter dette. Opladning med strøm fra solceller kan ske på forskellige måder:

 • Ladestander forbindes til solcelleinverteren.
 • Ladestander forbindes til solcelle-batteriet.
 • Ladestander forbindes til elnettet og solcelle-batteriet.

Der er minimums krav til effekt (kWh) og Ampere, for at batteriet i elbilen kan oplades. Ladestandere optimeret for opladning med solcelleenergi kan oplade med mellem 1,4 kW – 11 Kw, hvor andre ladestandere typisk oplader med 7,4 kW til 11 kW. Derfor er det væsentligt, at du tager kontakt til en elinstallatør, for at sikre dig, at du vælger den rigtige ladestander, som passer til dit solcelleanlægs batteri eller inverter.

Der er nogle få ladestandere, som kan modtage strøm fra både solceller og elnettet, og derefter kan styre, at der først tages strøm fra elnettet, når der ikke er mere solcellestrøm.

Ladestandere og funktioner

Ladestander NavnIntegreret WiFiLadeeffekt (kWh)Integreret MID-målerSolcelle kompatibel
Tesla Wall ConnectorJa1-faset 11 kW
3-faset 22 kW
Nej
Kræver installation af MID-måler
Kun via Tesla Powerwall
Easee LiteJa3-faset 11 kWJaJa
Zaptec GoJa3-faset 11 kWJaJa
ABB Terra AC WallboxJa3-faset 11 kWJaNej
EVBox Elvi home ladeboksJa3-faset 11 kWJaJa
sonnenChargerJa1-faset 7,4 kW
3-faset 11 – 22 kW
Nej
Kræver installation af MID-måler
Ja
Wallbox Commander 2SJa1-faset 3,7 – 7,4 kW
3-faset 11 – 22 kW
JaJa
Wallbox Pulsar MaxJa3-faset 11 kWJaJa
Zappi ladeboksJa1-faset 3,7 kW
2-fase 7,4 Kw
3-faset 11 kW
JaJa
Smappee EV WallJa7,4 – 22 kW
1-fase & 3-faser
JaJa
Ratio SolarJa1-faset 1,4 – 7,4 kW
3-faset 11 – 22 kW
Installeres i el-tavlenJa

Skriv en kommentar